Media

Jonge patissier tovert verleidelijke bonbons uit keuken van zijn ouders

Ze druisen in tegen alle goede voornemens voor 2017. De verleidelijke niet-alledaagse bonbons die de jonge patissier Mats Smit uit de keuken van zijn ouders in Nederhorst den Berg tevoorschijn tovert.

„Er zijn eigenlijk heel weinig vrouwen in dit vak”, zegt patissier Mats Smit (21) van Smit’s Delicious. ,,Vrouwen zijn gek op chocola, maar het zijn toch vooral mannen die patissier worden”, lacht hij.

Als Smit tijdens zijn stage in het Amsterdamse Okura hotel desserts maakt, vliegt de vlam in de pan. Figuurlijk. Hij raakt in de ban van luxe bonbons. Die passie zet hij afgelopen zomer om in werk.

Uit de keuken van zijn ouders tovert hij de mooiste creaties tevoorschijn. „Ik ben pas 21 en woon nog gewoon thuis. Gelukkig hebben mijn ouders weinig last van me en zijn ze super enthousiast. Ik geloof ook niet dat ze het heel erg vinden dat hun zoon patissier geworden is; er is altijd iets lekkers in huis.” Sinds Smit zijn bedrijf is gestart, is hij wel meer gaan sporten om in vorm te blijven. Lachend: „Ik moet natuurlijk alles zelf proeven. Ik sportte altijd al veel, maar doe nu ook voetbal erbij”.

Hij maakt uitsluitend gebruik van Valrona chocolade uit België. „Het is altijd goede kwaliteit en ik kan zelf kiezen hoeveel procent cacao ik er in wil hebben. Er zit een verhaal achter mijn bonbons; dat is belangrijk denk ik.”

   

Eén grote hap

Wat het verschil is tussen de bonbons van Smit en topmerken als Leonidas? „Mijn bonbons zijn niet één grote hap puur of melkchocolade. Bij mezelf merkte ik vroeger al dat ik dan na één bonbon genoeg had. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende smaken bij elkaar te brengen. Het is zo leuk om uniek en creatief te zijn zowel met smaken als met techniek. Mijn lievelingsbonbon? Sereh, limoenblad en gember. Ha, die blik op je gezicht zie ik bij iedereen als ik dit vertel, maar het smaakt goed. Op school was het mijn eerste tien.”

Via Facebook timmert de jonge patissier flink aan de weg. Foto’s van bonbons om van te watertanden. Een bruin gestreepte met ristretto-koffie, een wit-oranje met mango, passie en steranijs, een goudkleurige melkbonbon met gezouten karamel, een bronzen met appeltaart en een kokosbal. Ronduit spectaculair zijn de witte en bruine chocolade schedels.

Smit: „Eigenlijk heb ik het nu al bijna te druk. Ik ben bijna zeven dagen per week met mijn bedrijf bezig. Ontzettend tof natuurlijk. Er zijn ook restaurants in Amsterdam die mijn bonbons serveren. Ik werk met vaste smaken, maar die pas ik wel aan op het seizoen. In het voorjaar 2017 kom ik met een bonbon limoen-appel. Lekker fris”.

Auteur: Selien Koster
Bron: Gooi & Eemlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *