Geen categorie

De mannen maken de bonbons, de vrouwen eten ze heel graag

Nederhorst den Berg – Of het maken van exclusieve bonbons een typisch vrouwending is? Patissier Mats Smit (21) van Smit’s Delicious vindt van niet. “Er zijn eigenlijk heel weinig vrouwen in dit vak. Misschien dat er verwarring heerst omdat vrouwen zo gek zijn op chocola, maar het zijn toch vooral mannen die patissier zijn”, lacht hij.

Sinds Mats in zijn laatste jaar van zijn niveau vier opleiding desserts ging maken en stage liep in het Okura hotel in Amsterdam, is hij gek op het maken van luxe bonbons. En die passie heeft hij afgelopen juni omgezet in zijn baan. Hij werkt vanuit de keuken van zijn ouders. “Ik ben pas 21 en woon nog gewoon thuis. Gelukkig hebben mijn ouders weinig last van me en zijn ze super enthousiast. En ik geloof ook niet dat ze het heel erg vinden dat hun zoon patissier geworden is; er is altijd iets lekkers in huis.” Sinds Mats zijn bedrijf begonnen is, is hij wel iets meer gaan sporten. “Ik moet natuurlijk alles zelf proeven. Ik sportte altijd al veel, maar doe nu ook voetbal erbij”, zegt hij lachend.

Bij Smit’s Delicious wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Valrona chocolade uit België. “ten eerste is het altijd goede kwaliteit en ten tweede kan ik zelf kiezen hoeveel procent cacao ik er in wil hebben. Er zit dus een verhaal achter mijn bonbons; dat is belangrijk denk ik.” Wat het verschil is tussen de bonbons van Smit en van Leonidas? Daar kan hij kort over zijn: “mijn bonbons zijn niet één grote hap pure- of melkchocolade. Ik merkte vroeger al bij mezelf dat ik dan na één bonbon genoeg had. Ik probeer zoveel mogelijk verschillende smaken bij elkaar te brengen. Het is zo leuk om uniek en creatief te zijn zowel met smaken als met techniek. Mijn lievelingsbonbon? Sereh, limoenblad en gember. Die blik op je gezicht zie ik bij iedereen als ik dit vertel, maar het smaakt goed. Op school was het mijn eerste tien.”

De website van Smit’s Delicious is onderweg, op het moment werkt hij alleen nog via Facebook. “Eigenlijk heb ik het nu al bijna te druk. Ik ben bijna zeven dagen per week met mijn bedrijf bezig. Ontzettend tof natuurlijk! Er zijn bepaalde restaurants in Amsterdam die mijn bonbons serveren bij  verschillende smaken te bestellen zijn. “Ik ga werken met tien vaste smaken, maar die wil ik wel op het seizoen aanpassen. Ik had bijvoorbeeld een bonbon met honing en vanille, maar vanwege de herfst heb ik daar een kastanje- honing bonbon van gemaakt. En straks met de kerst misschien wel iets met glühwein. Op die manier is het voor bedrijven ook extra leuk om een doosje bonbons als mooi kerstgeschenk te geven.”

Tekst: Selien Koster
Bron: De Gooi- en Eemlander

1 thoughts on “De mannen maken de bonbons, de vrouwen eten ze heel graag

  1. Karin schreef:

    Ik heb twee soorten bonbons net bij Marcel zijn ouders geproefd”…….zijn vader was jarig geweest. Verrukkelijk. Ik werk in Callantsoog bij een vakantiepark waar de eigenaar ook drie strandtenten heeft, Woest, Zilte zucht en Paal 6. Ik heb onze manager gelijk toen ik thuis kwam een berichtje gestuurd met foto van je bonbons en de naam erbij. Dan vinden ze jou wel. Succes man, ze smaken uitzonderlijk lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *